Bemutatkozás

Bevezető

A Litracon® - fényáteresztő beton termékek széleskörűen alkalmazhatóak az építészet és design számos területén. Az új építőanyagot Losonczi Áron építészmérnök találta fel és fejleszti 2001. óta.

Litracon Classic®

A 2001-ben kifejlesztett Litracon Classic® - itthon „üvegbeton” névre keresztelt - transzparens építőanyag lényege, hogy a betonba optikai szálak milliói kerülnek, melyek átvezetik a fényt a kemény anyagon. Az anyag újdonsága többek között homogén megjelenésében rejlik: a hajszál méretű optikai szálak teljesen belekeverednek a betonmasszába, így a szemlélő egy egyöntetű betonfelületet lát, ellentétben az eddig ismert üveg-beton megoldásoktól. A találmány híre hamar körbejárta a világot, számos nemzetközi cikk beszámolt megszületéséről. A TIME magazin a 2004. év legfontosabb találmányai közé sorolta.


Litracon pXL®

A Litracon pXL® -ben (közismertebb nevén: pixelbeton) a Litracon Classic®-kal ellentétben nem optikai szálak, hanem egy speciális műanyag csapokból álló idom vezeti a fényt. A felületen szabályosan megjelenő fénypontokra, pixelekre utal a termék „pXL”elnevezése. Az „XL” pedig a nagy elemméretet hangsúlyozza, ugyanis a Litracon pXL® betonpanelek akár emeletmagasságúak is lehetnek, mely jelentősen megkönnyíti a beépítést. A paneleken a fénypontok szabályos rendszerben jelennek meg, mint egy képernyő pixelei, ám lehetőség van a pixelekből egyedi minták, felíratok, logók kialakítására, akár színekkel kombinálva is. Szintén új lehetőséget ad az, hogy nemcsak sík lapok, hanem íves felületek, több lapból álló térbeli idomok, üreges testek, hasábok is egyben önthetőek a Litracon pXL® technológiájával.


Díjak

red dot: best of the best - 2005 (D)
Leaf Award - 2006 (UK)
iF Material Design Award - 2008 (D)
Designpreis jelölés - 2006, 2009 (D)

A feltaláló

Losonczi Áron okleveles építészmérnök 1977-ben született. A Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán diplomázott 2001-ben, majd a stockholmi Kunliga Konsthögskolan posztgraduális építészeti kurzusát végezte el 2001 és 2003 között. Itt született meg 2001-ben a fényáteresztő beton, melyet 2002-ben szabadalmaztatott. 2004-ben alapította meg cégét, a csongrádi székhelyű Litracon Kft-t, mely a termék fejlesztésével, gyártásával és értékesítésével foglalkozik. Losonczi 2007-ben fejlesztette ki a Litracon pXL-t. Munkáját több személyes elismeréssel díjazták: 

Magyar Örökség Díj - 2014
Az Év Példaképe, Innovációs különdíj - 2013
Gábor Dénes Díj - 2011
Márciusi Ifjak Díj - 2010
A Csongrád Megyei Közgyűlés Alkotói Díja - 2009
Ernst&Young: ”Merész Újító” különdíj - 2008
Pro Urbe Csongrád - 2005                           
BME Építészmérnöki Kar, Diplomadíj - 2001


2009-ben a Kreativitás és Innováció Európai Évének Nagykövete